Jelenlegi hely

A marketing fogalma

A marketing olyan dolog, amit még a piaci kofák is csinálnak, legfeljebb nem tudnak róla, hogy azt csinálják... mi a marketing?

A marketingről a szakkönyvek a következőt írják:

Szűkebb értelemben a marketing olyan vállalati tevékenység, amely a vevők / felhasználók igényeinek kielégítése érdekében elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, megismerteti azokat a fogyasztókkal, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést és befolyásolja a vásárlókat.

Tágabb értelemben a marketing a vállalat egészére kiterjedő - a vevőkkel való azonosulást hangsúlyozó - filozófia, szemléletmód, amelynek megvalósítása a vállalati felsővezetés feladata oly módon, hogy a vállalati résztevékenységek integrációjában a marketing szempontok domináljanak.

Kiterjesztett értelemben a marketing minden értékkel rendelkező jószág (termék, szolgáltatás, eszme, ötlet, érzés stb.) cseréje. Az üzleti szférán túl kiterjed az olyan nem nyereségorientált területekre is, mint pl. oktatás, kultúra, vallás, politika.

(Bauer-Berács: Marketing)

A marketing tehát nem egyenlő a reklámmal, a reklámtevékenység is a marketing tevékenységek része. A marketing a termék jellemzőit is meghatározza, kijelöli az árakat, árszínvonalat, illetve meghatározza az értékesítési csatornát. A reklám a marketingkommunikáció része, amely gondoskodik arról, hogy a vevők tudomást szerezzenek a termékről, szolgáltatásról - de akár valamely jótékonysági szervezetről is (gondoljunk csak az év elején az adó 1%-áért folytatott versenyre).

A marketing definíció részletes leírását adja tagvállalkozásunk weboldala: http://market-iq.hu/marketing_definicio.html

A marketing stratégiáról is ugyanitt olvashatunk: http://market-iq.hu/marketing_strategia.html

Miért fontos még a legkisebb vállalkozásnak is, hogy végiggondolja a marketing tevékenységét?

Marketing az is, ha valaki elmeséli a szomszédjának, hogy milyen vállalkozást indított. Marketing az is, ahogyan valaki dönt, mi legyen a névjegyén, a cégtábláján, milyen levélpapírt használ. Hiszen mindezek a tevékenységek befolyásolják a potenciális vevőket.

Mi a vállalkozók egyik legnagyobb hibája, ha a marketingről van szó?

Elemzés "külső szemmel" - ha ez hiányzik, a vállalkozás könnyen zátonyra futhat. Sokan elfogultságukban, reménykedésükben nem veszik észre, hogy valamit rosszul csinálnak, vagy éppen mi az a részterület, amin változtatni kell. Ugyanis a vállalkozások körülményei, a vásárlók szokásai folyamatosan változnak, amihez alkalmazkodni kell. Ha egy vállalkozó bízik a helyzete jobbra fordulásában, de mindent ugyanúgy csinál, mint annakelőtte, nem biztos, hogy hosszú távon nyerő stratégiát alkalmaz.

A hibák elkerülésében segíthet a marketing tanácsadó alkalmazása: http://market-iq.hu/marketing_tanacsadas.html